Mégis mi az a célközönség és miért kell nekem ezzel foglalkoznom networkerként?

Egyszerűen azért, mert ha nincs meghatározott célközönséged, akkor gyakorlatilag nincs üzleted. 🙁 

Valószínűleg már sokszor hallottad ezt a kifejezést és már elgondolkodtál azon, hogy vajon neked networkerként is szükséged lehet arra, hogy meghatározd a célközönséged. 

De még mennyire! Ebben a bejegyzésben segítünk neked megérteni, hogy miért van rá szükséged, hogy megtenni az első lépéseket, hogy élvezhesd az előnyeit. 

Gyakran dobálózunk a célközönség kifejezéssel, úgyhogy most határozzuk meg pontosan, hogy mit is értünk ez alatt.

Célközönség: az emberek azon csoportja, akinek a kommunikációnk, a marketing üzenetünk szól.

Miért van networkerként szükséged a célközönséged meghatározására? Nézzük az okokat!

1. Hogy megválogathasd azokat az embereket, akiket látni szeretnél a vállalkozásodban!

Ha meghatározod a célközönséged, az azt jelenti, hogy te mondod meg, hogy kik lesznek a vásárlóid és kikkel fogsz együtt dolgozni.

Biztosan hallottad már azt a tanácsot, hogy válogasd meg azokat az embereket, akik körbevesznek téged. Networkerként úgy gondolom, hogy erre érdemes különösen odafigyelned, hiszen a vállalkozásod emberi kapcsolatokon alapszik.

Olyan személyeket kell választanod, akikkel azonosulni tudsz, megértitek egymást és akikkel hasonló a gondolkodásotok, az érdeklődésetek és a célotok.

Persze ez csak akkor fontos, ha hosszú távban gondolkodsz és nem egy-két értékesítés a célod. 🙂

2. Hogy kitűnj a többi networker közül!

Azért határozod meg a célközönségedet, hogy kitűnj a tömegből.

A legtöbb networkernél a “Mi a célközönséged?” kérdésre az a válasz, hogy mindenki, vagy édesanyák, akik otthonról szeretnék kiegészíteni a családi kasszát, vagy olyanok, akik változtatni szeretnének az életükön.

Ezzel a meghatározással már sajnos nem tudsz kitűnni a többi networker közül. Ez olyan, mintha ágyúval vadásznánk szúnyogra. Nem valószínű, hogy hatékonyak tudunk lenni. Viszont, ha fogunk egy újságpapírt máris könnyebb dolgunk lesz. 🙂

A célközönséged pontosan és konkrétan kell meghatároznod, hogy valóban a segítségedre legyen és ki tudj tűnni a többi networker közül.

3. Hogy hatékonyan kommunikálj!

Ha meghatározod a célközönséged, akkor tudni fogod kihez beszélsz, így sokkal egyszerűbben meg tudod őket szólítani. Így nem kell általánosan kommunikálnod, hogy az mindenkinek befogadható legyen és a témák között sem kell csapkodnod.

A letisztult kommunikáció pedig sokkal könnyebbé teszi a tartalomgyártást. Tele leszel témaötletekkel és nem lesz szenvedés többé egy videó vagy poszt elkészítése.

Képzeld csak el, ha nincs célközönséged, az azt jelenti, hogy mindenkihez próbálsz szólni! Milyen hangnemben kommunikálsz? Milyen szavakat kellene használnod, hogy az ténylegesen megszólítsa a fiatal anyukákat, a 40-es férfiakat és a nagymamákat is?

4. hogy hiteles személyként tekintsenek rád!

Ha nincs célközönséged, az gyakorlatilag azt jelenti, mintha azt mondanád, hogy: vannak ezek a tisztítószerek és szépségápolási szerek, jöjjön mindenki, akinek ezek kellenek!

Ha ezt látják az emberek, akkor azt gondolják, hogy te mindennel foglalkozol, vagyis igazán semmihez sem értesz! Ezek alapján nem érdemes tőled minőségi termékeket vásárolni, nem érdemes rád hiteles személyként tekinteni. Ehelyett olyanoktól fognak vásárolni, akik azt mondják, hogy egy dologban jók igazán.

De hogyan tudom meghatározni a célközönségem?

Networkerként általában olyan célközönséget határozol meg, aminek te is a részese vagy. Így megvan a kapcsolódási pont, és mások könnyebben fognak veled azonosulni.

Most tedd fel a kérdést, hogy milyen vásárlók, emberek azok, akikkel szívesen dolgoznál együtt? El is képzelhetsz egy ilyen konkrét személyt!

 • Milyen korú? 
 • Milyen nemű? 
 • Mik érdeklik a legjobban?
 • Mi a végzettsége?
 • Mi a családi állapota?
 • Hol él?
 • Mik a legerősebb jellemvonásai?
 • Hogy néz ki egy napja?

Ez a fiktív személy lesz a célközönséged megtestesítője, az ideális vásárlód/belépőd.

Tipp: A célközönségedet megfelelően szűken kell tartanod ahhoz, hogy érvényesülni tudj, de ne szűkítsd le annyira, hogy túl kevesen legyenek benne.

Ha már foglalkoztál a célközönséged meghatározással, akkor valószínűleg hasonló kérdésekkel dolgoztál. Viszont ez nem elég, hogy hatékonyan fel is tudd használni!

Gyakran megesik, hogy csak azt határozod meg, hogy kikhez szólsz, pl: anyukákhoz, könyvelőkhöz, tanárokhoz stb. Ez alapján viszont még nem tudod, hogy hogyan kommunikálj hozzájuk!

Következő lépésként arra kell választ találnod, hogy mit akarnak ezek az emberek. Erre az alábbi kérdések nagyszerű segítséget adnak. Csak képzeld el az előbb leírt ideális vásárlódat, vagy ha te is a célközönségedbe tartozol, akkor indulj ki magadból és válaszold meg a következő kérdéseket:

 • Mi tartja őket ébren éjjel? Mi az amitől nem tudják lehunyni a szemüket és csak forgolódnak egész éjszaka?
 • Mi az ami miatt nagyon aggódnak?
 • Mi miatt vagy ki miatt mérgesek?
 • Írd le a 3 legnagyobb napi frusztrációjukat!
 • Milyen trendek jellemzik az életüket? Milyen változások várhatóak az életükben?
 • Mire vágynak a legjobban?
 • Van sajátos szóhasználatuk?
 • Ki és hogyan kínál ennek a rétegnek hasonlót, mint te?

Ha megválaszolod ezeket a kérdéseket, akkor már azzal is tisztában leszel, hogy mit akar a célközönséged.

Megvan a célközönséged. Hogyan tudod még felhasználni networkerként?

Első lépésként arra jó, hogy tudd, hol keresd őket.

Meg kell vizsgálnod, hogy melyik felület az, ahol a leginkább jelen vannak a célközönséged tagjai.

Vizsgáld meg, hogy a választott célközönséged az Instán, Facebookon, Tiktokon, Linkedinen vagy más közösségi média felületen a legaktívabb! Hol találhatók a legnépszerűbb magyar és külföldi tartalmak, amit a tiedhez hasonló célközönségnek készítettek? 

Válaszd ki azt a közösségi média felületet amit ez alapján a kis nyomozás alapján a legjobbnak találsz és az legyen az elsődleges felület, ahol megjelensz. Egyáltalán nem kötelező az összes közösségi média felületet használnod, az csak felaprózza az energiád.

Tehát már tudod, hogy kiket és hol akarsz megtalálni a kommunikációddal. De akkor hogyan is kellene kommunikálnod?

Ehhez első lépésként át kell gondolnod, hogy miben és hogyan tudsz segíteni az ebbe a csoportba tartozó embereknek. Tehát meg kell határoznod a réspiacodat. 

Hogy hogyan?

Ebben segít neked a Jövedelmező Réspiac Formula Workshopunk.

Foglald le a helyed, és határozd meg velünk a réspiacod, hogy minél hatékonyabbana kommunikálj a célközönségedhez!

Több segítségre van szükséged?

Foglalj időpontot Ingyenes Konzultációra velem, hogy megtaláljuk a számodra megfelelő stratégiát az üzletedhez! Foglalok…

Csatlakozz a Facebook Közösségünkhöz, ahol több, mint 2000 hasonló gondolkodású online networkerrel találkozhatsz és felteheted a kérdéseid. Csatlakozom…

Megosztás

Hasonló bejegyzések

online network marketing
zitamartonosi

Tartalom és posztötletek, hogy többet értékesíts most karácsonykor

Az év vége az egyik legjobb időszak, hogy növeld az értékesítéseid számát. Ráadásul a legtöbb partnercég sokszor teljesen új termékekkel, csomagolással készül vagy átgondolt karácsonyi csomagokat is összeállít, hogy segítse a munkád.