Nem hiszek magamban. Hogyan jelenjek meg és legyek mégis hiteles?
3 tipp, hogy felépítsd az önbizalmad és elhidd végre, hogy képes vagy rá.

Ha nem rendelkezel megfelelő önbizalommal, akkor hiába látod át az üzleted építésének minden lépését, akkor is azon fogsz agyalni, hogy erre te miért nem vagy képes, és nagyon sebezhető maradsz például a negatív visszajelzésekkel szemben, ami törvényszerűen érkezni fog, ha online megjelensz. Tudom, mert nekem is folyamatosan dolgoznom kellett/kell az önbizalmamon.

Ebben a bejegyzésben tehát arról lesz szó, hogy hogyan tudsz ezen változtatni és felvértezni magad önbizalommal.

Először is hoztam neked néhány kérdést, hogy meg tudd vizsgálni, hogy jelenleg hogyan állsz az önbizalomkérdéssel. Ezek a kérdések alapján kicsit vizsgáld meg magad és gondold át, hogy általánosságban mely válaszok jellemzőbbek rád, vagy esetleg kérdezz meg olyan embert ezzel kapcsolatban, aki jól ismer téged.

 • Mindig azt csinálod, ami szerinted a helyes függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak, vagy a fókuszod nagyban függ attól, hogy másoknak mi a véleménye
 • Készen állsz arra, hogy bizonyos mértékű kockázatot vállalj azért, hogy elérd a céljaidat, vagy inkább maradsz a komfort zónádban, mert tartasz attól, hogy kudarcot vallasz?
 • Képes vagy arra, hogy beismerd ha nincs igazad, nyitott vagy a kritikákra és dolgozol azon, hogy fejlődj vagy utálsz hibázni, igyekszel a hibáidat eltitkolni, minthogy nyíltan beszélj róluk?
 • Képes vagy önállóan döntéseket meghozni vagy a döntéseidnél másokra támaszkodsz és másoktól vársz jóváhagyást?
 • Könnyedén elfogadod a dicséretet vagy ez inkább nehézséget jelent számodra és megmagyarázod, hogy valami éppen miért sikerült?

Ha erősíted az önbizalmad, az az életed minden területén támogatni fog téged, de most beszéljünk csak a vállalkozásodról. Az önbizalmad építésének az előnyei networkerként:

 • Jobban fogsz kommunikálni.
 • Jobb vezetővé fogsz válni.
 • Könnyebben építesz kapcsolatokat.
 • Felvállalod magad mások előtt a tartalmaidban, így megnyílik az ajtó, hogy rengeteg emberrel építs kapcsolatot.

A következő tippek segítenek téged abban, hogy lépésről-lépésre felépítsd az önbizalmad és elhidd végre, hogy képes vagy rá:

1. Tudatosítsd magadban, hogy mindenki a nulláról kezdi!

Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy nézegetted sikeres emberek videóit, csodáltad ahogy beszélnek, ahogy fogalmaznak, vagy esetleg azt, hogy milyen szuperül meg van vágva a videójuk.

Eleinte én is folyamatosan ezt csináltam és a saját kezdeti videóimat nagyon sikeres vállalkozók legjobb videóival hasonlítottam össze. Ennek természetesen az lett az eredménye, hogy teljesen elment az önbizalmam, mert azt gondoltam, hogy erre én nem vagyok képes.

Ha te is ebbe a hibába szoktál esni, akkor a következőket tartsd észben:

 • Ezek a személyek minimum 5-10 éve fejlesztik magukat és rengetegszer beszéltek már több ember előtt és/vagy már nagyon sok videót készítettek. Tehát azért tudják magukat érthetően kifejezni, mert gyakorolták nem pedig azért mert okosabbnak vagy tehetségesebbnek születtek.
 • A keresőkben valószínűleg a legjobb videóikra bukkansz rá és azokkal hasonlítod össze a saját első vagyis leggyengébb videóidat. Ez hogyan lehetne egy reális összehasonlítás? Ha tovább görgetsz, akkor láhatod, hogy mennyire sok videót kellett készítenie ahhoz, hogy legyen néhány kiemelkedően jó.

Vagyis ne hasonlítsd mások sokadik fejezetéhez a saját első fejezetedet. Attól, hogy te még az elején vagy, ugyanolyan sikeres vállalkozóvá válhatsz, mint bárki más.

2. Figyelj az egyensúlyra!

Az önbizalmad nem fog csak úgy egyik napról a másikra felépülni. Az, hogy rengeteget tanulsz és képzed magad még nem lesz elég. Ha könyvből meg lehetne tanulni az önbizalmat, akkor én biztosan csak könyvből tanultam volna, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy úgy nem megy.

A tanultakat a gyakorlatba is kell ültetned! Ezt úgy képzeld el, mintha egy mérlegre kellene több súlyt raknod. Nem tudsz csak az egyik oldalára – a tanulásra – koncentrálni, mind a két oldalra – tanulás és cselekvés – kell folyamatosan pakolnod a súlyokat, hogy megmaradjon az egyensúly.

A cselekvésnek köszönhetően egyre több pozitív visszajelzést is kapsz, amikből megintcsak tovább tudod erősíteni a magadba vetett hited. Ezt egészen addig tudod folytatni, amíg ki nem építed a sziklaszilárd önbizalmad.

3. Hogyan indulj?

Nézzünk néhány gyakorlati ötletet, hogy az előző pont alapján ne csak olvass róla, hanem el is tudj indulni az önbizalomépítés útján. Nézzük a gyakorlati ötleteket:

Vedd fel a pózt!

Ezt angolul power poseként szokták emlegetni, és amikor először olvastam róla, elég furának tűnt. A lényege, hogy fel kell venned egy pózt és attól azonnal magabiztosabbá válsz. Nekem működik!

Több póz közül is választhatsz. Például amikor csípőre teszed a kezed és kihúzod a hátad, egyből tettrekészebbnek érzed majd magad. Emlékszem, amikor kosaraztam mindenki ösztönösen ezt a pózt vette fel, amikor várta a következő feladatot.

A másik pedig amikor egyszerűen elképzeled, hogy te egy csillag vagy és széttárod a kezed és a lábad, és így maradsz pár másodpercig. Én ezt szoktam csinálni workshopok, online előadások előtt és ezek hatására teljesen fellelkesülök és alig várom, hogy segíthessek másoknak.

helyesen beszélj magadhoz!

“Hülye vagyok”, “Jaj ezt sose fogom megtanulni” és barátaikra gondolok. Amikor észreveszed, hogy így beszélsz magadhoz, akkor azonnal pozitívvá kell alakítanod ezeket a gondolatokat. Például: “Hú, ebből most tök sokat tanultam, legközelebb még ügyesebb leszek.”

Beszélj a tükörbe! Volt olyan időszak, amikor nagyon sokat kellett fejlődnöm önbizalomtéren, akkor minden reggel felkeltem, a tükör elé álltam és hangosan elmondtam magamnak a megerősítéseimet. Egyből magabiztosabban kezdtem a napot.

Készülj fel!

Úgy érzed nem vagy hiteles abban a témában amiről beszélned kell/beszélni szeretnél és ezért nincs önbizalmad? Ez lehet egyszerűen annak a jele, hogy nem vagy megfelelően felkészült. Ezen azonban a legkönnyebb változtatni, egyszerűen készülj fel! Akár feltöltött videóról vagy szó, akár élőről, érdemes el is gyakorolnod a mondanivalód.

Mi is minden egyes élőnk előtt nem csak előkészítjük az anyagokat, hanem el is gyakoroljuk azokat. Ennek köszönhetően pedig izgatottság lép a bizonytalanság helyébe.

Több segítségre van szükséged?

Konzultáció

Foglalj időpontot Ingyenes Konzultációra velem, hogy megtaláljuk a számodra megfelelő stratégiát az üzletedhez! Foglalok…

Martonosi Zita – Online Network Marketing Klub

Csatlakozz a Facebook Közösségünkhöz, ahol több, mint 3000 hasonló gondolkodású online networkerrel találkozhatsz és felteheted a kérdéseid. Csatlakozom…

Megosztás

Hasonló bejegyzések

online network marketing
zitamartonosi

Tartalom és posztötletek, hogy többet értékesíts most karácsonykor

Az év vége az egyik legjobb időszak, hogy növeld az értékesítéseid számát. Ráadásul a legtöbb partnercég sokszor teljesen új termékekkel, csomagolással készül vagy átgondolt karácsonyi csomagokat is összeállít, hogy segítse a munkád.

online network marketing
zitamartonosi

Mennyi idő, amíg sikeres leszek?

Segítünk neked abban, hogy vállalkozóként pontosabban lásd magad előtt az utat. Ötleteket osztunk meg veled, hogy át tudd hidalni azt az időszakot, amíg nincs pénzben kifejezett eredményed. Az energiád innentől fogva a frusztráció helyett olyan dolgokra tudd fordítani, amik előrevisznek téged.