Kell-e blogolnod, hogy nagyobb sikert érj el az üzletedben?

Ebben a tréningben arra a kérdésre keressük meg közösen a választ, hogy egy blog indítása hozzásegít-e téged ahhoz, hogy nagyobb sikert érj el az üzletedben. Biztosan rengeteget olvastál már ezzel kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy a válasz egyedül attól függ, hogy te mit szeretnél elérni.

Tartalom:

 1. Jelöltek gyűjtése
 2. A blogolás előnyei számodra
 3. Mi kell ahhoz, hogy pénzt tudj csinálni blogolással?
 4. Hogyan kezdj hozzá?
 5. Milyen költségeid lesznek?

1. Jelöltek gyűjtése

Először beszéljük át, hogy hogyan tudsz jelölteket/érdeklődőket gyűjteni az üzletedbe. Ezt alapvetően két módon tudod megtenni:

Aktív vagy passzív módon.

Aktív jelöltkeresés

Aktív jelöltkeresésnél te veszed fel velük a kapcsolatot. Előnye, hogy gyors eredményt hozhat és azonnal, könnyen másolható.
Hátránya lehet, hogy sok olyan személlyel is beszélni fogsz, akit egyáltalán nem érdekel az, amiben segíthetnél neki, esetleg még negatív is és ez elbizonytalaníthat téged.

Passzív jelöltkeresés

Passzív jelöltkeresésnél a marketingedre alapozva éred el, hogy mások vegyék fel veled a kapcsolatot. Tehát nem te vagy a vadász, hanem rád vadásznak. Képzeld el, milyen érzés lenne, ha reggel felkelnél, megnéznéd az üzeneteid és minden egyes alkalommal lenne köztük egy-egy olyan, amiben az üzletedről érdeklődnének!
Hátránya, hogy először magadba, a marketingedbe és a képzésedbe kell fektetned, és csak utána jönnek az eredmények.

Hogyan tudod elérni, hogy mások vegyék fel veled a kapcsolatot?

Értékadással, tanítással, oktatóanyagokkal.

Hogyan tudod ezt leghatékonyabban kivitelezni?

Blogolással.

De csak akkor, ha hosszú távban gondolkodsz. Ha azt várod, hogy ma elkezded és jövő héten öten felveszik veled a kapcsolatot azért, mert írtál egy közepes minőségű tartalmat (mert miért tudnál azonnal csillagos ötös anyagot összeállítani?), akkor inkább ne kezdj bele. Ha viszont vállalkozóként gondolkodsz és tudod, hogy először bele kell tenned az időd és a pénzed ahhoz, hogy később profitálj belőle, akkor tartalmat kell létrehoznod. Ha pedig tartalmat hozol létre, akkor számodra az optimális választás a blogolás.

2. A blogolás előnyei számodra

Kiemel téged a tömegből és hiteles személyként tűntet fel​

A potenciális belépőid és vásárlóid rengeteg más online hálózatépítő közül választhatnak, ezért okot kell adnod rá, hogy melletted tegyék le a voksukat.

Az okuk pedig az lesz, hogy te a blogodon keresztül megoldást nyújtasz a problémájukra. Ezzel kitűnsz mások közül és eléred, hogy megbízzanak benned. Itt nem kell nagy dologra gondolnod. Ha valamivel kapcsolatban már egy picit is többet tudsz másoktól, akkor értéket tudsz nyújtani nekik és így vonzod magadhoz az értékes embereket, akikkel hatékonyan is tudsz együtt dolgozni.

Pl. Sikerült visszanyerned a tökéletes alakod szülés után? Szuper! Akkor írhatsz arról a 4 tippről, amit követve ezt el tudtad érni. Az egyik tipped akár lehet az is, hogy egy bizonyos terméket is használtál, ami segített téged az egészséges fogyásban.

Vagy van egy tuti módszered arra, hogyan legyél produktív egész nap? Édesanyaként szuperül osztod be az időd? Elérted életed eddigi legjobb formáját? Szoktál meditálni, jógázni vagy futni és ezek nagyon pozitív hatással vannak rád? Részt vettél egy képzésen és hasznos dolgokat tanultál? Ez mind hitelessé tesz téged a célcsoportod szemében és ezek alapján fognak hallgatni Rád és szívesen ki fogják próbálni azokat a termékeket, amiket ajánlasz a problémájuk megoldására.

Másolható

Igen, másolható. Egy blogot egyszerűen  is indíthatsz. Ebben a bejegyzésemben egy kicsit lejjebb, össze is foglalom a lépéseket, hogy hogyan tudod ezt megtenni. És tudod mit? Amikor létrehoztál egy blogot, amivel folyamatosan érdeklődőket gyűjtesz az üzletedbe, meg tudod tanítani a csapatodnak is, hogy hogyan tehetik meg ők is a te mintádra.

A blogodon keresztül megtalálnak téged

Miért hiszek benne? Mert velem is ez történt. Mióta blogolok, körülbelül másfél év alatt 17 240-en iratkoztak fel hozzám. Ezekből a feliratkozókból szűrtem ki azt a követőbázist, akikkel folyamatosan tartom a kapcsolatot és segítek az üzletük építésében.

Egy részidőszak feliratkozói

Ez vajon azt jelenti, hogy már az első héttől arányosan kezdtek el feliratkozni hozzám? Naná, hogy nem! Viszont ez ma már akkor is megtörténik, ha hetekig teljesen mással foglalkozom.

Vagyis könnyebben megtalálnak téged az emberek anélkül, hogy például Facebook hirdetésekért fizetnél.

Automatizálhatsz vele

Miért jó az automatizáció? Mert ki tudod venni magad a munkafolyamatból. A blogod egyszer összeállítod, időközönként frissíted, majd tudsz mással foglalkozni, amíg az felveszi a kapcsolatot az érdeklődőiddel, elmeséli nekik a történeted, képzi az olvasóid, gyűjti a feliratkozóid, ellátja őket információval, értékesít és ajánl nekik anélkül, hogy te ott lennél.

Több bevételi forrásod lehet

A legsikeresebb vállalkozók túlnyomó részének több folyamatos, passzív bevételi forrása van. A blogodon keresztül ajánlhatod mások termékeit/szolgáltatásait, amiket például te is használsz, értékesítheted a sajátod, vállalhatsz coachingot, tarthatsz workshopot/előadást és sok-sok mást.

Lehet, hogy hallottál már Robert T. Kiyosakiról és a Cashflow négyszögről. A lényege, hogy akkor tudod elérni a pénzügyi szabadságot, ha nem abból van jövedelmed, hogy eladod az időd, hanem ha befektetőként a pénzed dolgozik neked.

Robert T. Kiyosaki - Cashflow négyszög

Blogolással “befektetőként” is működhetsz. Egyszer befekteted az időd és az energiád egy-egy tartalom létrehozásába és onnantól a blogod a nap 24 órájában, a hét minden napján dolgozik neked. A legjobb benne, hogy évekkel később is ugyanúgy támogatni fog téged abban, hogy jelölteket és érdeklődőket gyűjts az üzletedbe.

És, ha csak a közösségi médián posztolgatok?

Kiindulásnak jó! Amint létrehoztad az oldalad, már csak tartalommal kell feltöltened és kezdheted gyűjteni a követőket. De! Amit ott közzéteszel, az nem a te tulajdonod és bármikor “elvehetik tőled” vagy szüneteltethetik a hozzáférésed, tehát függsz másoktól. A blogod ezzel szemben az otthonod a neten. Mindent te kontrollálsz rajta, pontosan olyanra alakíthatod, amilyenre csak szeretnéd és beépíthetsz bármilyen plusz funkciót, amit egy közösségi felületen nem tudsz.

3. Mi kell ahhoz, hogy pénzt tudj csinálni blogolással?

“Ha folyamatosan értéket adsz egy konkrét célcsoportnak, könnyedén tudsz pénzt keresni ehhez kapcsolódó bevételi forrásokból.“ – Ray Higdon

Nézzük át részleteiben ez mit jelent:

A folyamatos értékadás...

…azt jelenti, hogy rendszeres időközönként hasznos anyagokkal jelentkezel a célcsoportod számára. Mitől hasznos egy tartalom? Ha megoldást nyújtasz benne a célcsoportod egy-egy égető problémájára. Hogyan tudsz folyamatosan válaszokat adni másoknak? Úgy, hogy olyan témában segítesz, amivel kapcsolatban van tapasztalatod, amiről egyébként is sokat tudsz és/vagy amivel szenvedélyesen szeretsz foglalkozni és utánaolvasni. Lehet ez például a korábban említett jóga, futás, meditáció, gyereknevelés, vállalkozói gondolkodás, motiváció, egészséges táplálkozás, fogyás… Egyszerűen bármi, ami érdekel téged és kapcsolható valamilyen módon az üzletedhez. (Hiszen az üzleted is azért kezdted el, mert azonosulni tudtál valamelyik termékkel, termékcsaláddal, vagy a vállalati kultúrával.)

A konkrét célcsoport...

…azt jelenti, hogy pontosan tudod, hogy kit szeretnél megszólítani a bejegyzéseiddel. Most csukd be a szemed és képzeld el magadnak az ideális jelölted/vásárlód! Milyen típusú személyt szeretnél magadhoz vonzani? Kihez szeretnél szólni? Milyen céljai vannak ennek a személynek? Miről álmodik? Mik a legfájdalmasabb pontjai és milyen akadályokkal néz szembe nap, mint nap? Mitől fél igazán? Határozd meg ezt a személyt, és könnyedén meg tudod őt szólíani! Érezni fogja, hogy konkrétan neki készíted a tartalmaid és az ő problémájára nyújtasz megoldást. 

Nincs olyan válasz, hogy a te terméked mindenkinek megoldást nyújt, ezért te mindenkihez akarsz szólni. Ha így teszel, senki sem fog igazán meghallani téged.

A kapcsolódó bevételi forrás...

…azt jelenti, hogy ha a csillámos unikornisokról írsz, akkor a herkentyefúrók értékesítése viszonylag nagy kihívást fog jelenteni számodra (a második egy kitalált dolog, nem létezik).

Az előbb átbeszélt konkrét célcsoport fogja olvasni a blogod, és nekik olyan termékeket, szolgáltatásokat érdemes ajánlanod, ami kapcsolódik a blogod témájához. Helyezd a minőségre a hangsúlyt! Ne az összes elérhető szolgáltatást vagy terméket akard ajánlani, hanem azokat, amiket te is használsz, amikkel elégedett vagy és ami építi is az énmárkád. 

Ezen a téren nagyon válogatós vagyok és ezerszer meggyőződök valaminek a hasznosságáról, mielőtt azt másoknak ajánlom, mert ez engem és az énmárkámat is jellemzi.

Tehát, HA vállalkozóként, vagyis hosszú távban gondolkodsz, több lábon szeretnél állni, akkor érdemes blogolásban gondolkodnod. Nem csak több bevételt fogsz keresni hosszú távon, hanem több embernek fogsz tudni segíteni.

A KETTŐ EGYÜTT JÁR!

4. Hogyan kezdj hozzá?

Válassz domain nevet!

Mi az a domain név? Egyszerűen fogalmazva a domain név a blogod neve lesz. Ez alapján tudnak téged megtalálni a neten. A következőkre figyelj:

 • Reprezentáljon téged és az énmárkád
 • Ne legyen túl hosszú
 • Könnyű legyen megjegyezni

Ne felejtsd el csekkolni, hogy szabad-e még a név, amit kitaláltál!

GoDaddy

Keress tárhely szolgáltatót!

Ne használj ingyenes megoldást! Egyrészt az ingyenes szolgáltatón keresztül közzétett tartalmad nem a te tulajdonod. Képzeld el, hogy az évek alatt, sok ezer munkaórával létrehozott blogod egyszer csak eltűnik és semmit sem tehetsz ellene, mert ingyenes szolgáltatást vettél igénybe.

Másrészt ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek téged, akkor felejtsd el az ingyenes lehetőségeket. Fizetős szolgáltatónál azonnal hitelesebb leszel. 

Harmadrészt pedig egy fizetős blogot pontosan olyanra tudsz formálni, amilyenre csak szeretnéd. Lehetőséged van bővíteni, feliratkozókat gyűjteni, szponzorált tartalmakat közölni és affiliate linkeket elhelyezni rajta, amit az ingyenes szolgáltatóknál nem tehetsz meg.

Telepítsd a WordPress-t!

A WordPress lesz a tartalomkezelő rendszered. Ez segíteni fog téged abban, hogy programozói tudás nélkül is egy szuper blogot tudj összeállítani kattintgatással és szövegek beírásával. Plusz előnye, hogy nyílt forráskódú, vagyis többek között szabadon bővíthető, ezért is ez az egyik legnépszerűbb platform.

Többféle módon tudod telepíteni attól függően, hogy a választott tárhely szolgáltatód milyen lehetőségeket biztosít számodra. Rengeteg videós anyagot találhatsz hozzá a neten, úgyhogy hajrá!

Tedd közzé a bejegyzésed!

Amikor pedig készen áll a blogod, létre is hozhatod az első bejegyzésed a Bejegyzés/Új hozzáadása fül alatt.

Bejegyzés közzététele

A bejegyzéseid formálásához az Elementort ajánlom neked, ami egy ingyenesen hozzáadható bővítmény és szinte bármilyenre alakíthatod vele a blogod. 

Elementor használata

5. Milyen költségeid lesznek?

 • Domain név – kb. 15$/év
 • Tárhely – kb. 15$/hó
 • Hírlevélküldő rendszer szolgáltatástól függően – kb. 10-40$/hó

 +  Marketing Képzés
Vagy az idődet vagy a pénzedet be kell fektetned, hogy elsajátítsd a szükséges ismereteket.

Az időd befektetése

Néhány hónap intenzív tanulásra biztosan szükséged lesz ahhoz, hogy önszorgalomból és ingyenesen elérhető anyagok segítségével kiismerd magad a blogodon. Viszont, ha a ráfordított órákat nem számoljuk, a fenti költségeket a tanulási szakaszban is fizetned kell.

A pénzed befektetése

Ha pedig valakinek fizetsz azért, hogy elkészítse a blogod és összekapcsolja a szükséges bővítményekkel, akkor bár kész lesz a blogod, de gyakorlati tudás nélkül maradsz és mégiscsak képezned kell magad ahhoz, hogy tudd használni.

Szeretnél még több segítséget, hogy beizzítsd az üzleted?

Foglalj időpontot Ingyenes Konzultációra velem, hogy megtaláljuk a számodra megfelelő stratégiát az üzletedhez! Foglalok…

Csatlakozz a Facebook Közösségünkhöz, ahol több, mint 1200 hasonló gondolkodású online networkerrel találkozhatsz és felteheted a kérdéseid. Csatlakozz itt…

Megosztás

Hasonló bejegyzések

online network marketing
zitamartonosi

Tartalom és posztötletek, hogy többet értékesíts most karácsonykor

Az év vége az egyik legjobb időszak, hogy növeld az értékesítéseid számát. Ráadásul a legtöbb partnercég sokszor teljesen új termékekkel, csomagolással készül vagy átgondolt karácsonyi csomagokat is összeállít, hogy segítse a munkád.